Un studiu relevă că 50% dintre noi sprijinim renunţarea la combustibilii fosili, iar 66% considerăm că prosumatorii contribuie la un mediu mai curat, potrivit comunicatului remis redacţiei. Totuşi, 45% dintre noi,nu suntem de acord cu renunţarea la centralele pe gaz, iar 39% credem că autorităţile ar trebui să informeze mai bine consumatorii despre piaţa de energie.
Mai mult de jumătate dintre locuitorii ţării (55%) susţin măsurile de reducere a poluării şi obiectivele UE de renunţare la combustibilii fosili, incluzând gazele naturale, în favoarea electrificării transporturilor, clădirilor, industriei şi consumului casnic. Totuşi, 43% dintre ei afirmă că nu au suficiente informaţii pentru a se exprima clar şi consideră necesară o campanie de informare despre tranziţia la energia verde. Aceste concluzii provin dintr-un studiu realizat în august-septembrie 2024 pentru platforma despre-energie.ro.
Totodată, se pare ca privim pozitiv creşterea numărului de prosumatori şi a capacităţilor de generare a energiei din surse regenerabile din ţara noastră, majoritatea (66%) fiind de părere că acestea contribuie la un mediu înconjurător mai curat, iar aproape un sfert (24%) consideram că, în timp, vom vedea şi o scădere a preţurilor la energie, ca efect al dezvoltării regenerabilelor.
Majoritatea respondenţilor (45%) consideră că decizia forurilor europene de a elimina treptat centralele de apartament pe gaz nu este una bună, invocând resursele mari de gaze din ţara noastră şi dependenţa de acestea pentru încălzire. Totuşi, 36% susţin că renunţarea este benefică din cauza poluării şi resurselor limitate de gaze naturale.
Studiul arată că doar 18% dintre respondenţi se simt bine informaţi despre evoluţiile din sectorul energetic, iar 55% sunt "oarecum informaţi". În privinţa surselor de informare, majoritatea se bazează pe presă (66%), urmată de site-urile furnizorilor de energie (13%) şi portaluri specializate (11%).
În ceea ce priveşte informarea consumatorilor, 39% consideră că autorităţile ar trebui să joace un rol principal, iar 40% cred că aceasta este o responsabilitate comună între autorităţi, companii şi presă.
1. Atentie
(mesaj trimis de Eu în data de 28.11.2024, 15:03)
Nu va grabiti, sabotati toata eonomia cu pretul la energie , sau vreti sa paralizati economia romaneasca. Intii analizati pina la capat, apoi actiune ..